sobota, 25 stycznia 2014

"Słodziaki" - HotRod Carp Team.

Wszyscy dobrze znamy moc mączek rybnych i produktów odzwierzęcych w produkcji kulek proteinowych. Bazując jednak na własnym doświadczeniu w tworzeniu przynęt, mogę z czystym sumieniem stwierdzić, iż kule robione na bazie produktów mleczno-roślinnych są równie skuteczne co mięsne. "Słodziaki" w okresie letnim okazują się być niejednokrotnie bardziej efektywne niż "śmierdziuchy". Dlatego też często stawiam na słodkie kulki, które nie dość, że mogą zapewnić nam więcej ryb na macie to i ich cena produkcyjna jest znacznie niższa porównując do kulek na bazie mączek rybnych.

Dlatego też z chęcią podzielę się przepisem na słodkie kule, załączając relację z rolowania.

Do przygotowania naszego miksu będziemy potrzebować kilka wartościowych produktów, które sprawią, że nasza przynęta nie będzie jedynie "pachnącym betonem"...



Zacznijmy od zrobienia miksu 50/50. Do jego przygotowania będziemy potrzebować parę prostych składników,  które w większości znajdziemy w pobliskim spożywczaku. 
   
Przyjmując, że będziemy robić 2kg miksu do zrobienia bazy będziemy potrzebować:

- 400g mąki kukurydzianej
- 250g mąki sojowej
- 250g mąki pszennej ( w tym przypadku semoliny)
- 100g mleka w proszku 

Dodatkowo dodaję około 75g kazeiny, która zwiększa zawartość białka w bazie.


Mąki dokładnie mieszamy ze sobą i przechodzimy to zrobienia drugiej części miksu. Tu dodamy produkty, które znacznie bardziej będą działać na zmysły ryb. 

- 400g mąki biszkoptowej 
- 100g red megablend
- 50g nectarblend
- 150g mielone konopie
- 100g mączka grubo mielona z orzechów tygrysich 
- 100g grys arachidowy 
- 100g albuminy jajecznej
 Dodatkowo dodaję około 70g waniliowego atraktora w proszku oraz 10 ml suszonego gammarusa.



Teraz nie pozostaje nam nic jak tylko dobrze wymieszać razem oba miksy.
 Kolejny krok to połączenie płynnych składników z 18-toma  jajkami i wymieszanie z nimi miksu.

Płynne składniki jakie użyłem to:

- Słodzik (Talin) 15ml
- Amino kompleks (aminoblend 365 ccm) 60ml
- Olej konopny 30ml
- Flavour scopex 15ml




Poniżej zdjęcia gotowego ciasta, które w tych proporcjach wyszło idealnie. Teraz tylko rolowanie i do gara. :)





Po ugotowaniu dodatkowo obsypuję kulki betainą, która jest bardzo dobrym dodatkiem, ale niestety dodana do miksu przed gotowaniem ulega rozkładowi pod wypływem temperatury.



A tak prezentują się gotowe kule. Nic tylko kulać !!! Połamania !!!



Źródło: HotRod Carp Team